Sojina sačma
Sojina sačma je jedna od osnovnih komponenata u proizvodnji stočne hrane, a dobiva se kao nusproizvod pri ekstrakciji sojinog zrna.Sojina sačma je jedna od osnovnih komponenata u proizvodnji stočne hrane koja se koristi kod ishrane stoke, posebno kod svinja i peradi, a dobiva se kao nusproizvod pri ekstrakciji sojinog zrna.
Hrvatska se okrenula proizvodnji kukuruza i pšenice radi većeg prinosa po ha, dok se većina potreba Hrvatske za sojinom sačmom uvozi.
Glavne luke uvoza sojine sačme za Hrvatsku su luka Koper i luka Rijeka.
Najveći svjetski proizvođači soje su Brazil, Argentina, Indija, te SAD, dok ostale europske zemlje također uvoze soju.
Genetski nemodificirana sojina sačma se najvećim dijelom proizvodi u Brazilu u pokrajini Mato Grosso, dok je sojina sačma proizvedena u Argentini 100% genetski modificirana.
U Hrvatsku je prema Pravilniku o sadržaju prijave i tehničke dokumentacije za stavljanje na tržište genetski modificiranih organizama.. dopušten uvoz genetski modificirane (gmo), te genetski nemodificirane (gmo free) sojine sačme.
Sojina sačma prema Pravilniku o stavljanju na tržište krmiva i krmnih smjesa (NN 112/08, Prilog I tč. 2, red 2.16) spada u sačmu od oljuštenog zrna soje.
link na Pravilnik o stavljanju na tržište krmiva i krmnih smjesa
Brzi upit