gmo_free

AKTUALNOSTI 27.12.2018.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Sve više pokazatelja sugerira da bi u SAD-u moglo doći do nove recesije i to nakon skoro desetljeća ekonomskog rasta.

Sve više pokazatelja sugerira da bi u SAD-u moglo doći do nove recesije i to nakon skoro desetljeća ekonomskog rasta. Moguće novonastalo stanje u Americi odrazilo bi se na cijeli svijet. Investitori budno prate te iščitavaju pokazatelje koji bi mogli sugerirati početak krize.

Stopa nezaposlenosti u Americi je najniža u posljednjih 50 godina i iznosi 3,5%. Stručnjaci smatraju da se radi o prirodnoj stopi nezaposlenosti i koja se ne može dodatno spustiti.

Jedan od pokazatelja su i kratkoročne kamatne stope na američke obveznice. Kada kratkoročne kamatne stope postanu više od dugoročnih dolazi do recesije u godinu ili dvije jer investitori gube povjerenje tj. ne vjeruju u kratkoročni gospodarski rast.

Jerome Powell, čelnik američke centralne banke, unatrag par mjeseci naglašavao je da su kamatne stope u Americi daleko ispod neutralnih, dok danas izjavljuje kako su kamatne stope samo za nijansu ispod neutralnih što znači da ih više neće podizati. Prestanak podizanja kamatnih stopa je znak problema u gospodarstvu.

U zadnja dva mjeseca cijena nafte na svjetskim tržištima je pala čak 30%. Obzirom da je potražnja za naftom u korelaciji sa ekonomskom aktivnošću pad cijene nafte ukazuje na lošu ekonomsku situaciju na globalnoj razini.

Burza u Chicagu je prošlog tjedna bila u crvenom. Bilježili smo pad cijena svih žitarica. Izvještaji napominju kako su cijene sojinog zrna pale zbog nedovoljne potražnje od strane Kine. Do sada je Kina rezervirala oko 3 milijuna t no izgleda da nitko nije impresioniran ovom brojkom .

Vremenske prilike u Južnoj Americi su i više nego povoljne, kiša je pala u suhim dijelovima Brazila, a sunce je sjalo u vlažnim predjelima Argentine, samo pozitivne vijesti za urod sojinog zrna.

U Peruu ukupan ulov iznosi 1,7 milijuna t ribe, kvota će biti ispunjena početkom siječnja, a do cilja je brojka od samo 400 000 t.

I ovu godinu smo priveli kraju, te se želimo svim poslovnim partnerima zahvaliti na povjerenju.

Želimo svima sretne i vesele blagdane i uspješnu 2019. godinu !