gmo_free

AKTUALNOSTI 23.01.2020.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Na svjetskom tržištu žitarica cijene svih roba su u porastu, i to zbog cijena nafte.

Britanski premijer Boris Johnson je pretrpio nove udarce u procesu novog sporazuma o Brexitu i to od strane Doma lordova koji je usvojio amandman kojim se želi zaštititi pravo obiteljskog okupljanja maloljetnih izbjeglica bez pratnje i nakon Brexita. Također je usvojen amandman koji jamči Škotima i Velšanima pravo glasa u pregovorima s EU i amandman koji EU građanima koji već žive u Velikoj Britaniji daje pravo da nesmetano ostanu u zemlji i nakon Brexita.

Svjetski gospodarski forum u Davosu održan je ovog tjedna, a tema foruma je „Dioničari za kohezivan i održiv svijet“. Razgovaralo se o tehnologiji, održivim modelima poslovnog rasta i naravno o klimatskim promjenama. Forumu su osim američkog predsjednika Donalda Trumpa prisustvovali i Angela Merkel, Ursula von der Leyen, iranski ministar vanjskih poslova Zarif te predstavnici vodećih svjetskih korporacija.

U ponedjeljak su sve američke burze bile zatvorene zbog praznika- Martin Luther King Jr., stoga je trgovanje krenulo po našem vremenu u utorak poslijepodne.

Na svjetskom tržištu žitarica cijene svih roba su u porastu i to ne zbog skoka cijena na CME-u već zbog snažnog jačanja premija, tj. zbog cijena nafte. U proteklih desetak dana premija sojine sačme za spot isporuku porasla je čak 20 usd/st dok je odnos €/$ još dodatno oslabio. Tako je fiksna cijena navedene robu u proteklom periodu ojačala 10-15€.

Cijena kukuruza je također porasla zbog novih ugovora sa Kinom iako stručnjaci smatraju da će za nove nabavke Kina posegnuti za brazilskim umjesto za američkim kukuruzom.

U sjevernom Peruu je završila ribolovna sezona, ukupni ulov će se kretati oko milijun mt što znači da će preostalih 1,8 milijuna mt do ispunjenja kvote itekako nedostajati u konačnoj proizvodnji.

Ribolov je prekinut zbog visokog postotka mlade ribe koji se kreće od 79% do čak 97%. Impare planira iduću procjenu sredinom veljače kako bi donio naputke za sezonu koja bi trebala započeti u travnju.

Trenutno je proizvedeno 240 000 mt ribljeg brašna, količina koja nije dovoljna niti da „pokrije“ dosadašnje ugovore. Stoga je za očekivati da će cijene ribljeg brašna drastično porasti u narednom periodu.