gmo_free

AKTUALNOSTI 22.08.2019.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Za nešto više od dva mjeseca Velika Britanija bi trebala napustiti EU. Ukoliko dogovor ne bude postignut Brexit će ostaviti snažne i dugotrajne posljedice.

Za nešto više od dva mjeseca Velika Britanija bi trebala napustiti EU. Ukoliko dogovor ne bude postignut Brexit će ostaviti snažne i dugotrajne posljedice. Za očekivati je kašnjenje s opskrbom lijekova, hrane, pa čak i goriva.

Novi premijer Boris Johnson će nastojati osigurati novi Brexit koji bi trebao zamijeniti onaj bivše premijerke Therese May. Za sada je neizvjesno čime će cijeli pokušaj rezultirati.

Ukoliko dođe do izlaska bez sporazuma Velika Britanija će 31.listopada ukinuti pravila o slobodi kretanja. Britanska vlada planira uvesti novi imigracijski sustav koji će se temeljiti na vještinama i mogućnostima kojima ljudi mogu doprinijeti Velikoj Britaniji, a manje na tome od kuda dolaze.

Prema dosadašnjim izjavama za očekivati je da će razviti sustav po uzoru na Australiju.

Na tržištu žitarica i uljarica ovaj tjedan je tjedan USDA WASDE izvještaja na koje je tržište odmah reagiralo , pa je tako cijena kukuruza pala 15 usd/mt, sojino zrno i sojina sačma bilježe pad od 5 usd/mt, dok je cijena pšenice korigirana za 9 usd/mt.

Neki podaci iz izvještaja su ogromno iznenađenje kao što je kukuruz sa većim postotkom posijanih površina nego što je bilo očekivano. Stoga nije izgledno jačanje cijene kukuruza na CME-u.

Sojino zrno i sojina sačme uvelike ovise o raspletu situacije sa Kinom, ukoliko dođe do novih napetosti američki farmeri bi mogli imati na raspolaganju enormne količine robe vlastite proizvodnje.

U Peruu je došlo do pada cijena za visokih 100 usd/mt za sve kvalitete ribljeg brašna dostupnih na tržištu. Prošli tjedan zalihe ribljeg brašna su iznosile 130 000 mt dok je sada ta brojka, nakon popisivanja velikog ugovora, pala na 30 000 mt.