gmo_free

AKTUALNOSTI 21.02.2020.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Cijena zlata je na najvišoj razini u posljednjih sedam godina.

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar i dalje snažno raste prema euru, te prema jenu i franku obzirom da su trgovci procijenili unatoč napetosti kako će Iran i SAD nastojati izbjeći rat nakon što su Amerikanci ubili iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Nakon što je SAD ubio iranskog generala napetost je eskalirala u regiji te su zbog straha od američko-iranskog rata ulagači odlučili kupiti druge valute sa nižim prinosima kako bi zaštitili svoju imovinu u kriznim vremenima.

Istovremeno tečaj eura nije reagirao na procjenu europskog statističkog ureda o inflaciji u eurozoni koja je krajem prošle godine bila na najvišoj razini u zadnjih šest mjeseci.

Cijena zlata je na najvišoj razini u posljednjih sedam godina, trenutno ponajviše zbog korona virusa, iako je Kina poduzela monetarne mjere s ciljem ublažavanja učinaka epidemije korona virusa na kinesko gospodarstvo.

Zbog konflikata u Libiji i američkih sankcija na podružnicu ruskog Rosnefta za očekivati je veću potražnju za naftom iz Venezuele .

Nakon prošlotjedne inventure od strane američkog naftnog instituta brojke pokazuju 14 milijuna barela što je mnogo više od očekivanih 2,5 milijuna barela.

Zanimljivo će biti pratiti cijene nafte u narednom periodu.

Na svjetskom tržištu žitarica CME-u protekli je vikend bio dugi vikend jer je u ponedjeljak bio Dan veterana. Cijene najtraženijih žitarica kao što su kukuruz, pšenica i sojinog zrna u silaznoj su putanji, tj. stalno u crvenom.

Amerikanci su zabrinuti zbog prisutnosti argentinskog i brazilskog kukuruza na tržištu što će utjecati na smanjenje izvoza američkog kukuruza.

U Južnoj Americi, točnije u Peruu je završeno IMPARE istraživanje koje nije imalo nikakav utjecaj na cijene peruanskog riblje brašna koje se kreće oko 1700 usd/T.

Peruanci su također zabrinuti zbog korona virusa i epidemija koja bi se mogla odraziti na potražnju za ribljim brašnom ukoliko se virus nastavi širiti.