gmo_free

AKTUALNOSTI 19.04.2019.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Približavamo se periodu u kojem američke vremenske prilike postaju glavni faktor i određuju kretanje cijena.

Novi USDA WASDE izvještaj donio je nekoliko novosti: upotreba etanola je niža zbog reduciranog izvoza američkog kukuruza, a kao rezultat toga zalihe kukuruza su rekordne.

Također je smanjen izvoz pšenice zbog čega su zalihe povećane, a istovremeno zalihe brazilskog sojinog zrna su također visoke.

Cjelokupni izvještaj je prilično neutralan po pitanju žitarica i uljarica.

Kako se tjedan bližio kraju cijene se nisu bitno mijenjale . Približavamo se periodu u kojem američke vremenske prilike postaju glavni faktor i određuju kretanje cijena.

Analiziraju se mnoge kategorije, počevši od stupnja razine podzemnih voda, tijeka sijanja, jačine sunca itd.

Iz Perua ne pristižu novosti iako svi nagađaju o visokom postotku mlade ribe što bi moglo odgoditi novi ulov i to dok sezona mrijesta ne završi.

Za očekivati je novu ulovnu kvotu koja će se kretati oko 2 milijuna mt, a ribolovna sezona će započeti početkom svibnja. Cijena ribljeg brašna se kreće od 1620 usd/mt do 1660 usd/mt. Pretprodaja robe iz nove sezone za sada iznosi oko 100 000 mt.

Usporavanje globalnog gospodarskog rasta i pad stope inflacije najbolji su pokazatelji da nova recesija kuca na vrata. Istovremeno situacija na financijskim tržištima cvjeta. Cijene europskih dionica rastu dok su američke od početka godine porasle 15%. Cijena sirove nafte je skuplja 25% više nego krajem 2018.godine. Mirnoća i staloženost investitora i špekulanata najbolje se može očitati na tečajnoj listi koja ne bilježi nikakve oscilacije.

Obzirom da su kretanja na financijskim tržištima povezana, a daljnje jačanje američkih dionica nerealno, pri prvom padu cijena dionica i ostali instrumenti će gubiti na vrijednosti.

Samo je pitanje vremena kada će investitori uvidjeti da su dionice precijenjene i da situacija na globalnom tržištu nije ružičasta, tada će uslijediti panika i pad vrijednosti na burzama.