gmo_free

AKTUALNOSTI 19.02.2021.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Ukoliko vremenske prilike budu povoljne 2021.godina bi mogla biti vrlo plodonosna i rekordna kako za soju tako i za kukuruz.

U Americi se održava USDA Ag 2021 Outlook Forum na kojem je vodeći ekonomist Seth Meyer istaknuo kako se ove godine očekuje sadnja 92 milijuna hektara kukuruza, 90 milijuna hektara soje i 12 milijuna hektara pamuka. Planovi kao i uvijek ovise o vremenskim uvjetima, a ova je projekcija bazirana na uobičajenim vremenskim uvjetima za sadnju. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne 2021.godina bi mogla biti vrlo plodonosna i rekordna kako za soju tako i za kukuruz.

Navedene brojke kukuruza i pamuka su približno iste prošlogodišnjim posađenim hektarima dok je soja sa 83 milijuna hektara u 2020.godini skočila za velikih 7 milijuna hektara. Biti će zanimljivo pratiti kako će se u narednom periodu ove brojke odraziti na cijene sojinog zrna i sojine sačme na globalnom tržištu.

Predsjednik AFBF-a John Newton smatra da će veće površine biti posađene najviše zbog područja koja su se zadnjih par godina sušila i na kojima ništa nije bilo posađeno, a što će se sada konačno i promijeniti.

2019.godine u SAD-u čak 20 milijuna hektara zemlje je bilo tzv.“prevent plant“ područje, dok se 2020.godine to odnosilo na područje od 10 milijuna hektara na kojem bi ove godine konačno mogla izrasti soja ili kukuruz.

Krajem ožujka USDA će objaviti izvještaj o budućim sadnjama što će otkriti rezultate anketiranih poljoprivrednika.

Istovremeno pamuk je i dalje vrlo interesantan zbog cijene koja neprestano raste stoga će ovo biti alternativna opcija posebice za farmere na jugu SAD-a.

Na tržištu ribljeg brašna govori se o kvoti koja je na nivou od 2,5 do 3 milijuna mt što je više nego dobro u odnosu na ostale kvote zadnjih 15 godina.

Posljednjih nekoliko tjedana MSI Ceres naglašava kako je teško pronaći dostupne kontejnere za izvoz ribljeg brašna. Cijene kontejnera neprestano rastu zbog ugovorenih poslova za narednu sezonu i to na paritetu CIF destinacija. Mnogi su podcijenili komponentu otpreme te će morati apsorbirati više troškove.

U nastavku pregled cijena ribljeg brašna FOB sjeverna Njemačka:

Vrsta robe Protein % Cijena m/t USD

Haringa 72% proteina 1,720

Dansko riblje brašno 64% proteina 1,465

Peruansko riblje brašno 64% proteina 1,490

Čileansko riblje brašno 67% proteina 1,540

Islandsko riblje brašno 70% proteina 1,780