gmo_free

AKTUALNOSTI 12.12.2019.

Autor: Vajda Elvit Vajda
U posljednjih sedam dana premije za sojinu sačmu porasle su gotovo 100%.

Američki FED će sredinom idućeg tjedna objaviti novu kamatnu stopu, trenutna stopa iznosi 1,75%. Istovremeno će biti objavljene i nove prognoze i očekivanja za gospodarstvo SAD-a.

Stručnjaci i ulagači smatraju da kamatna stopa neće biti promijenjena i da će ostati 1,75%.

Za očekivati je da će iduće godine kamatna stopa biti snižena, stoga je bitno pratiti izjave dužnosnika FED-a o monetarnoj politici SAD-a.

Sredinom ovog tjedna USDA je objavio novi WASDE izvještaj koji se nije ozbiljnije odrazio na kretanje cijena žitarica i uljarica na CME-u iako većina cijena bilježi blagi pad.

Istovremeno premije svakodnevno rastu, pa su u posljednjih sedam dana premije za sojinu sačmu porasle gotovo 100%. Jedino što trenutno cijenama ide u prilog je jačanje odnosa €/$ koji je probio razinu od 1,11.

Danas se u Velikoj Britaniji održavaju izbori, a rezultati će biti objavljeni u petak ujutro.

Konzervativna stranka je od početka kampanje čak 10% jača od Laburističke stranke što bi trebalo biti i više nego dovoljno za parlamentarnu većinu i odobravanje sporazuma o Brexitu. Ukoliko se ova očekivanja ne ostvare konzervativci neće moći sami dobiti parlamentarno odobrenje i zbog toga očekujemo povećanu volatilnost britanske funte.

Peruanski ulov ribe prošlog tjedna je iznosio gotovo 90 000 t, dok ukupan ulov iznosi 825 000 t. Do ispunjenja kvote preostaje gotovo 1,96 milijun tona.

Prema zadnjim podacima u 2019.godini iz Perua je izvezeno preko milijun tona ribljeg brašna.

MSI Ceres izvještava o podacima FAO-a koja naglašava da 50% ribe konzumirane na globalom nivou dolazi iz akvakulture te da je za očekivati da će do 2030.godine akvakulturna proizvodnja biti udvostručena. Izgleda da bi proizvodnja ribe mogla biti odgovor na nedostatak hrane u svijetu.