gmo_free

AKTUALNOSTI 12.06.2020.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Prošlog tjedna bilježimo blagi porast cijene sojinog zrna i sojine sačme na burzi u Chicagu.

Prošlog tjedna bilježimo porast cijene sojinog zrna i sojine sačme na burzi u Chicagu za 7-10 usd/st. Istovremeno odnos €/$ također je porastao što je u konačnici bitno utjecalo na cijenu koja zbog odnosa 1,138 nije jače osnažila. Uzrok ovog porasta je veliki izvoz zabilježen od strane USDA-a, ponajviše u Kinu. Stručnjaci smatraju da se Kinezi pretjerano opskrbljuju tj. da ne prate potrebe svojeg tržišta i gomilaju zalihe što će u konačnici usporiti uvoz sojine sačme.

Blagi porast cijene kukuruza je povezan sa jačanjem na tržištu etanola, pod pretpostavkom da će konzumacija kukuruza porasti kada se proizvodnja etanola vrati na stare nivoe.

U nekim područjima SAD-a vremenske prilike će i dalje biti suhe i vruće što dodatno pogoduje održavanju cijena kukuruza na određenom nivou, no mnogi su i dalje zabrinuti oko efekta vremenskih prilika na rani urod kukuruza.

Cijene pšenice su nešto niže zbog promjene vrijednosti američkog dolara. Stručnjaci su smatrali da bi suho i toplo vrijeme moglo potaknuti porast cijena no to se na kraju nije ostvarilo. Nova žetva je pred nama stoga bi cijene i dalje mogle slabiti.

U Peruu do sada ukupan ulov iznosi 740 000 mt, dakle preostaje 1,68 milijuna t do ispunjenja kvote. Dosadašnji ulov će rezultirati sa 166 000 t proizvedenog ribljeg brašna i 25 000 t ribljeg ulja.

Cijene ribljeg brašna se i dalje kreću oko 1700 usd/t no kupci iz Kine traže cijene koje su i 100 usd/t niže od trenutačne na tržištu.

Prodavatelji ne sklapaju veće ugovore već strpljivo čekaju razvoj situacije oko postizanja kvote i krajnje proizvedene količine.

MSI Ceres izvještava o neznatnim dostupnim količinama Super Prime-a do kraja srpnja stoga bi manji uvoz od strane Kine mogao održati cijene na sadašnjim brojkama.