gmo_free

AKTUALNOSTI 11.12.2018.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Ovog tjedna britanska funta će biti najvolatilnija svjetska valuta.

Ovog tjedna britanski parlament glasa o uvjetima pod kojim bi izašli iz EU. Odluka bi čak mogla dovesti do novog referenduma ili nove recesije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Valutna tržišta su spremna za snažnu reakciju kako na valutnim tržištima tako i na dioničkim burzama.

Mnogi zastupnici iz stranke premijerke May smatraju uvjete lošim te žele dogovoriti bolje uvjete za napuštanje EU. Istovremeno liberali se boje da će napustiti EU bez ikakvog dogovora što bi rezultiralo novom recesijom u britanskoj ekonomiji i dovelo bi do političkog kaosa.

Ukoliko prijedlog Therese May naiđe na podršku kriza se završava, no ukoliko njezin prijedlog bude srušen vrlo vjerojatno će doći do velikih promjena u vrijednosti britanske valute.

Ovog tjedna britanska funta će biti najvolatilnija svjetska valuta koja će donijeti veliki rizik, no istovremeno i veliki profit onima koji uspješno predvide razvoj cijelog scenarija i okončanje cijele situacije.

Na svjetskom tržištu žitarica cijene i dalje padaju i rastu zbog odnosa Kine i SAD-a i objave njihovih čelnika. Krajem tjedna cjelokupna situacija je djelovala zbunjujuće jer se više nije moglo razlučiti što su zapravo glasine, priče ili puka nagađanja.

Izvoz američkog kukuruza je veći nego što je bilo za očekivati stoga su cijene ojačale.

150 000 mt američkog sojinog zrna izvezeno je u Argentinu, dok se Kina sprema ugovoriti količine za siječanj 2019.

Ribolovna sezona u Peruu i dalje traje, do sada je ulovljeno 1,15 milijuna tona ribe od čega će biti proizvedeno 262 000 mt ribljeg brašna i 31 000 mt ribljeg ulja. Prema sadašnjim brojkama za očekivati je da će ribolovna kvota biti ispunjena početkom siječnja 2019.

USDA je objavio nova predviđanja za riblje brašno u 2019. godini. Ukupna svjetska proizvodnja iznositi će 4,71 milijun t ribljeg brašna,a od toga 2,37 milijuna t će biti izvezeno . Ukupna potrošnja iznositi će 4,89 milijuna t, dok se trenutačne zalihe kreću oko 280 000 t.