gmo_free

AKTUALNOSTI 03.09.2020.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Od kraja prošlog tjedna bilježimo snažan porast svih cijena žitarica na Chicago Mercantile Exchange-u.

Cijena kukuruza je skočila 6-8 usd/mt, sojinog zrna 16-19 usd/mt, a sojine sačme 12-14 usd/mt.

Razlog ovoj korekciji su ponajviše vremenske prognoze za narednih nekoliko dana koje najavljuju suho i vruće vrijeme u područjima kojima je potrebna kiša. Prema stručnjacima idući izvještaj o stanju usjeva sojinog zrna će pokazati jesu li se obistinile prognoze o očekivanom padu prinosa usjeva sojinog zrna. Dakle, izvozne brojke su dobre, vremenske prilike nepogodne, a usjevi niži što su sve faktori za visoke cijene.

Razlog porasta cijene kukuruza je isti kao i kod sojinog zrna, u Iowi su usjevi toliko pogođeni sušom da je čak 96% površine države u nepovoljnoj situaciji što su najteži uvjeti u posljednjih sedam godina.

Na cijene američkog kukuruza je snažno utjecalo i uvođenje poreza na američki kukuruz od strane EU što je na kraju i ukinuto krajem prošlog tjedna.

U Peruu nema zabilježenog ulova iako sezona traje već 4 tjedna. Jučer je započelo IMPARE krstarenje koje posebno proučava larve i broj jajašca, a trajati će narednih 45 dana.

Cijene peruanskog ribljeg brašna su porasle 20 usd/mt, stare zalihe su prodane stoga su ovo cijene za narednu sezonu. Istovremeno stručnjaci smatraju da postoji još prostora za dodatni porast cijena i to ne samo peruanskog ribljeg brašna.

Zadnje izvozne brojke iz Perua pokazuju ukupan izvoz ribljeg brašna uključujući srpanj 2020.godine u količini od 61 000 mt. 81% od ukupne količine je prodan u Aziju, a 6 % u Europu. Kao i obično, glavni uvoznik je Kina sa 265 000 mt što iznosi nešto više od 73% izvoza peruanskog ribljeg brašna. Japan je idući sa 22 700 mt, Njemačka treća sa 15 700 mt dok je na četvrtom mjestu Vijetnam sa 12 200 mt.