gmo_free

AKTUALNOSTI 02.11.2018.

Autor: Vajda Elvit Vajda
USDA je objavio prodaju 260 000 mt sojinog zrna što je početkom tjedna potaklo rast cijena.

Svi s nestrpljenjem očekuju kraj ovoga tjedna kada će Amerikanci objaviti podatke o broju novih radnih mjesta te ujedno i trenutačnu stopu nezaposlenosti. Predviđa se da se broj novootvorenih radnih mjesta kreće oko skoro 200.000, a stopa nezaposlenosti oko 3,7%. U slučaju da objavljeni podaci budu bolji za očekivati je jačanje dolara i dionica. Ukoliko brojke budu lošije trend pada vrijednosti dionica će se nastaviti, a dolar će oslabjeti.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će nakon skoro desetljeća kontinuiranog rasta na tržištu rada doći do nove recesije u kojoj će cijena zlata rasti dok će cijene dionica padati. U „teškim „ vremenima od valuta uvijek ojačaju japanski jen i švicarski franak dok euro standardno slabi.

Paralelno, na tržištu žitarica cijene su prošlog tjedna padale.

USDA je objavio prodaju 260 000 mt sojinog zrna što je početkom tjedna potaklo rast cijena. Istovremeno previše padalina negativno utječe na usjeve i stvara rizik za budući urod što je u konačnici rezultiralo porastom cijene.

U Rimu je održan sastanak IFFO-a no malo je novih ugovora ovom prilikom zaključeno iz razloga što nitko ne želi potpisivati nove ugovore ne znajući točno novu ribolovnu kvotu.

U Peruu se spominje kvota od 2,2 milijuna mt ulova što ne bi dovelo do promijene cijena ribljeg brašna na tržištu. Ukoliko se brojke promijene +/- 1% cijene će se svakako korigirati.

U Ekvadoru jedna od najvećih svjetskih kompanija Cargill otvara novo postrojenje za uzgoj škampi u suradnji sa ekvadorskom Naturisa-om. Ukupna godišnja proizvodnja će iznositi 165 000 mt. Ovo proizvodno postrojenje će pokrivati čak 20% trenutačne ekvadorske potražnje.