gmo_free

AKTUALNOSTI 02.06.2021.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Obzirom na dugi vikend u Americi još u petak su cijene svih žitarica i uljarica porasle.

Ovaj je cijeli tjedan u znaku blagdana i praznika. Ponedjeljak je bio neradni dan u Americi, srijeda u Italiji, a četvrtak , pa čak i petak za mnoge u Hrvatskoj.

Obzirom na dugi vikend u Americi još u petak su cijene svih žitarica i uljarica porasle i to ne iz nekog posebnog razloga već zbog toga što se ulagači nastoje zaštititi prije blagdana jer se često u četiri dana svašta može desiti!

Istovremeno izvozne brojke američkog kukuruza su na rekordnim nivoima dok su usjevi brazilskog kukuruza nešto niži nego što je bilo za očekivati.

Male zalihe starog uroda američkog sojinog zna su spriječile daljnji pad cijena i čak uzrokovale i porast.

U Peruu je i dalje u tijeku ribolov, svakoga dana oko 500 brodica lovi ribu,a u luke se vraćaju sa ulovom od 45 000 mt dnevno. Ukupan ulov iznosi 1,4 milijuna mt ribe što znači da do ispunjenja kvote preostaje 1,1 milijun mt.

Iako je udio mlade ribe poprilično visok za sada ne stupaju na snagu zabrane ribolova već se ribolov seli u područja u kojima je udio mlađi niži.

Prema zadnjim izvještajima Kina ima velike zalihe ribljeg brašna koje neće početi trošiti prije kraja srpnja stoga nitko ne očekuje potpisivanje novih ugovora naredna dva mjeseca.

Do kraja mjeseca travnja iz Perua je otpremljeno 528 000 mt ribljeg brašna, a od toga 87% tj.461 000 mt u Kinu. U svakom slučaju više od 96,5% peruanskog ribljeg brašna izvezeno je u Aziju.