gmo_free

AKTUALNOSTI 01.06.2020.

Autor: Vajda Elvit Vajda
Dok je cijena kukuruza ostala ista cijena sojinog zrna i sojine sačme blago je pala zbog pada proizvodnje jaja u Americi i tek ponekog posla sa Kinom.

Prošli je vikend bio duži vikend u SAD-u zbog praznika u ponedjeljak- Memorial Day . Također u muslimanskim zemljama slavio se Ramazan stoga je tržište bilo relativno stabilno jer nitko nije htio mijenjati svoje pozicije prije blagdana.

Dok je cijena kukuruza ostala ista cijena sojinog zrna i sojine sačme blago je pala zbog pada proizvodnje jaja u Americi i tek ponekog posla sa Kinom.

Za očekivati je porast cijene kukuruza zbog ublažavanja epidemioloških mjera, te projekcije porasta putovanja u Americi što će rezultirati većom potrošnjom etanola.

Peru bilježi dnevni ulov ribe od oko 30 000 mt , pa bi u konačnici ukupan ulov iznosio 1,5 milijuna mt. Tržište bruji o novom ugovoru sklopljenom sa Kinom po cijeni od 1700 usd na paritetu FOB Peru. Istovremeno se spominju i drugi interesenti koji su voljni sklopiti posao no po cijeni 50 usd/t nižoj od trenutne na tržištu. Biti će zanimljivo pratiti tržište i reakciju kupaca i proizvođača.

Za sada je samo 60% kapaciteta brodova u pogonu no očekuje se da će početkom lipnja ta brojka porasti, a s time i količina dnevnog ulova. Trenutačno je samo 150 brodova dnevno u pogonu.

Peru je zbog COVID-19 pod strogim mjerama što dodatno otežava ribarenje i logistiku no industrija se prilagođava novim pravilima prilično brzo. Iako se sve odvija otežano posao se odrađuje.

Na našem tržištu sve se polako vraća u normalu, pa tako i luka Koper ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, vozači kamiona ponovno mogu direktno kod špeditera, a na granicama se prolazi neometano, bez karantene i samoizolacije. Hrvatska trenutno izvozi vrlo malo prema Italiji, stoga je jedini problem naći prijevoz u povratu makar nema niti velike potražnje za sojom.

Dojam je da je COVID-19 dosta toga usporio ako ne i stopirao.